ISPM 15

Wat houdt ISPM 15 precies in? Het is een wereldstandaard opgesteld door de International Plant Protection Convention (IPPC) waarmee de verspreiding van levend ongedierte via houten transportverpakkingen wordt voorkomen. ISPM 15 staat voor International Standards for Phytosanitary Measures Number 15. Doordat hout een natuurproduct is, kunnen schadelijke organismen nestelen in het materiaal. Door het hout te voorzien van een specifieke behandeling worden deze organismen gedood. Bent u op zoek naar pallets of ander stuwhout dat voldoet aan de ISPM 15 norm? Neem dan contact met ons op!

Wat is ISPM 15 hout?

De norm ISPM 15 geeft aan dat houten producten bedoeld voor import of export buiten de Europese Unie, moeten zijn behandeld met een Heat Treatment of Dielectric Heating Treatment. Behandeld hout wordt voorzien van een specifieke markering die aangeeft welke behandeling het product heeft ondergaan. Enkel wanneer het hout is voorzien van deze markering, bent u verzekerd van ISPM-15 hout.

In de onderstaande afbeelding is het officiële IPPC merkteken te zien. Hierin zijn drie individuele codes terug te vinden.

  • De ISO landcode: NL
  • Het registratienummer van de behandelaar: 181
  • Het type behandeling van het hout: HT (Heat Treatment) of DH (Dielectric Heating)

ISPM15 HT

Heat treated pallets voor u op maat gemaakt

Op zoek naar ISPM 15 pallets of andere producten op maat? Bij Woodpackaging produceren wij standaard onze houten kisten, kratten, pallets en overige producten op maat. Voor een overzicht van onze producten verwijzen wij u naar onze producten pagina.

Stempel_ISPM15_Woodpackaging

Wanneer gebruik je ISPM15 behandeld hout?

Steeds meer landen hebben als eis dat houten (vervoer-) verpakkingen voor export een Heat Treatment hebben ondergaan. Op de website van NVWA vindt u onder andere de eisen per land en de bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Producten die in aanmerking komen zijn onder meer pallets, opzetranden, industriële (export-)verpakkingen, kisten, kratten, stuwhout en dergelijke.

Uitzonderingen op de eisen zijn:

  • Het is hout is 6 mm of dunner
  • Plaatmateriaal van hout, gemaakt d.m.v. verlijmen, hitte en/of druk
  • Geschenkverpakkingen voor o.a. wijn en sigaren
  • Zaagsel, houtspaanders en houtwol
  • Alle houten delen zijn permanent bevestigd aan containers of vrachtwagens

Hieronder vindt u een video met meer informatie over ISPM 15 en het belang ervan in de internationale transportwereld. 

ISPM15

Behandelmethodes

Voor een ISPM 15 certificaat zijn twee behandelmethoden toegestaan: Heat Treatment (HT) of Dielectric Heating (DH).

Heat Treatment is de meest gebruikte methode. Deze behandeling van hout voorkomt dat levend “ongedierte” zich door middel van transport van houten transportverpakkingen of stuwhout kan verspreiden. Dit “ongedierte” kan namelijk gezonde bossen aantasten met ernstige plantsterfte als gevolg. Het hout wordt verhit totdat er, gedurende een periode van minimaal 30 minuten, een kerntemperatuur van 56ᵒC of hoger bereikt is. Naast de hittebehandeling eist de ISPM 15 norm ook het gebruik van ontschorst (‘debarked’) hout.

Markering op de pallets en het hout

Op het oog is aan een verpakking niet te zien of een pallet ISPM 15 behandeld is, daarom worden deze verpakkingen voorzien van het IPPC-merkteken. Het internationaal erkende merkteken moet herkenbaar aanwezig zijn en op twee tegenoverliggende zijden te zijn aangebracht. Daarnaast is de markering voorzien van een uniek registratienummer. Enkel door de NVWA gecertificeerde bedrijven hebben een eigen nummer. Het registratienummer van Woodpacker en Woodpackaging is NL-181.

Erkend ISPM 15 leverancier

Om ISPM 15 behandelde producten te mogen leveren moet een leverancier officieel geregistreerd zijn bij Stichting Markering Houten Verpakkingen. Daarnaast dient het bedrijf te worden erkend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Erkende bedrijven krijgen ieder een uniek 3-cijferig registratienummer. Dit nummer kunt u vervolgens terug vinden in de ISPM 15 marketing. De producten van Woodpackaging worden geleverd met het registratienummer NL-181. U kunt de officiële verklaring van registratie van Woodpacker hier vinden.

Import en export naar het Verenigd Koninkrijk

Een ISPM15 pallet en ander behandeld stuwhout is geschikt voor transport van goederen binnen en buiten de Europese Unie. Sinds 31 januari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU. Daarmee veranderde de regelgeving omtrent het gebruik van verpakkings- en stuwhout tussen landen binnen de EU en het VK. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om hout te gebruiken dat een ISPM 15 behandeling heeft ondergaan. Zo wordt de eventuele verspreiding van schadelijke organismen, die van nature in het hout voorkomen, tegengegaan. Drijft u handel met het Verenigd Koninkrijk? Ga dan voor zekerheid en gebruik enkel houten verpakkingen en stuwhout dat is behandeld volgens de ISPM 15 norm. Daarnaast is het aanbevolen om dit hout in te kopen bij erkende leveranciers. Zo kunt u er vanuit gaan dat het hout daadwerkelijk aan alle eisen voldoet.

Certificering ISPM15

Woodpacker, het overkoepelende bedrijf van Woodpackaging, is sinds 2009 gecertificeerd voor het leveren van ISPM 15 pallets en andere producten. Dit betekent dat wij tijdens de productie van pallets, kisten, kratten en overige transportverpakkingen uitsluitend hout gebruiken dat conform de ISPM15 norm behandeld is. Als gevolg hiervan hoeven wij het eindproduct niet eerst nog in een droogkamer te behandelen en kunnen wij dit gelijk uitleveren.

ISPM 15 pallets of andere behandelde houten producten nodig? Neem contact met ons op of vraag hieronder direct een offerte aan!

Vraag een offerte aan!

13 + 4 =

Call Now Button