Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, of kom langs.

ISPM 15

Wat houdt ISPM 15 HT precies in? ISPM15 is een wereldstandaard opgesteld door de International Plant Protection Convention (IPPC) en vervolgens vastgesteld onder de naam “Guidelines for regultating Wood packaging material in international trade – ISPM no 15”. Door middel van deze maatregelen wordt verspreiding van levend ongedierte via houten transportverpakkingen voorkomen.

ISPM15 Pallet

Een ISPM15 pallet kan gebruikt worden voor het vervoer buiten Europa. De ISPM15 pallet heeft een Heat treatment ondergaan ter voorkoming van het verspreiden van schadelijke organismen, die van nature in het hout voorkomen.

Vraag offerte aan

ISPM15 op maat

Op zoek naar ISPM 15 producten op maat? Bij Woodpackaging produceren wij standaard onze houten kisten, kratten, pallets en overige producten op maat. Voor een overzicht van onze producten verwijzen wij u naar onze producten pagina.

Uitleg ISPM15 HT

ISPM15 HT

De norm geeft aan welke houten producten, met in het bijzonder bestemming buiten de EU, behandeld dienen te worden, de methoden die hiervoor zijn toegestaan en de wijze waarop de markering op het product dient te worden aangebracht.

Steeds meer landen hebben als eis dat houten (vervoers-) verpakkingen voor export een Heat Treatment hebben ondergaan. Op de website van SMHV vind u onder andere de eisen per land en de bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Producten die in aanmerking komen zijn onder meer pallets, opzetranden, industriële (export-)verpakkingen, kisten, kratten, stuwhout e.d. Uitzonderingen hierop zijn:

  • Hout van 6 mm of dunner
  • Plaatmateriaal van hout, gemaakt d.m.v. verlijmen, hitte en/of druk
  • Geschenkverpakkingen voor o.a. wijn en sigaren
  • Zaagsel, houtspaanders en houtwol
  • Alle houten delen die permanent vastzitten aan containers en vrachtwagens

Voor levering van behandelde producten, die voldoen aan de eisen van ISPM no. 15, zijn wij opgenomen in het centraal register van de Stichting Markering Houten Verpakkingen, ons registratienummer is NL-181.


Behandelmethoden

ISPM15

Er zijn twee methoden van behandeling toegestaan: dit kan met Heat Treatment (HT) of Dielectric Heating (DH).

Heat Treatment is de meest gebruikte methode. Deze behandeling van hout voorkomt dat levend “ongedierte” zich door middel van transport van houten transportverpakkingen of stuwhout kan verspreiden. Dit “ongedierte” kan namelijk gezonde bossen aantasten waardoor plantsterfte een ernstig gevolg kan zijn. Het hout wordt verhit totdat er, gedurende een periode van minimaal 30 minuten, een kerntemperatuur van 56ᵒC of hoger bereikt is.

Naast de hittebehandeling eist de ISPM15 norm ook het gebruik van ontschorst (‘debarked’) hout.


Markering ISPM15

Op het oog is aan een verpakking niet te zien of deze behandeld is, daarom worden deze verpakkingen voorzien van het IPPC-merkteken. Dit merkteken is internationaal erkend. Het merkteken moet echter wel herkenbaar en op 2 tegenoverliggende zijden zijn aangebracht.

Gecertificeerde bedrijven hebben een uniek registratienummer, dit nummer maakt ook onderdeel uit van het merkteken. Ons registratienummer is NL-181.

Certificering ISPM15

Woodpacker is sinds 2009 gecertificeerd. en gebruikt voor de productie van pallets, kisten, kratten en overige transportverpakkingen uitsluitend hout wat conform de ISPM15 norm behandeld is. Als gevolg hiervan dient het eindproduct niet eerst nog in een droogkamer behandeld te worden en kan gelijk uitgeleverd worden.


Call Now Button